Fotogeniek?

 

Zo een paardenprent als hieronder beschreven lijkt moeilijk om te maken, maar dat is maar net hoe je het bekijkt. Op een bepaalde manier bekeken is het een makkelijke vorm van fotografie. Waarom? Een paard in een parkachtig landschap is heel fotogeniek. Je hebt als fotograaf de wind mee. Fotografeer je die in de stijl van oude paardenprenten, dan lift je mee op de creativiteit van oude prentenmakers. Op een hoger niveau maak je geen gebruik van iets fotogenieks, maar máák je iets fotogeniek.

Ik wil al heel lang afval fotogeniek maken. Ik zit nu in fase 1. Ik doe het half en laat mij voor de andere helft helpen door oude meesters. Ik maak stillevens van afval in de stijl van de stillevenschilders uit de gouden eeuw. De eerste was van schillen en haalde de cover van het blad FOTO. Het was mijn eerst poging in de huid van een oude schilder te kruipen. Ik ben drie dagen met het arrangeren en het licht bezig geweest. Maar het lukte. Met hulp van stijl is de lelijkheid verstopt.

                                                                                                                                                                                                                            Twee jaar geleden heb ik het opnieuw geprobeerd. Maar dit keer wilde ik niets verstoppen. Ik wilde fruit in verpakking fotograferen. In plastic zakken. Dat vloekt met de oude schilderkunst. Het werd pionieren. Met onzekerheid zoeken tot je een vorm vindt waarin plastic goed oogt. Ik was er twee jaar geleden niet tevreden over, maar zag nu hoe ik ze achter de computer goed genoeg kon krijgen. Dit verhaal is nog niet af. Ik wil meer manieren vinden waarop de verpakkingen beginnen te glanzen. Figuurlijk dan.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>