In het verlengde van de fotobesprekingen en mentoraten word ik regelmatig gevraagd voor een avondje uitleg. Dan help ik fotografen bijvoorbeeld zelf hun foto’s beter te bespreken, of leg uit wat een reeks foto’s tot een samenhangende serie maakt. Of ik geef inzichten hoe het creatieve proces bij fotografen vaak verloopt. Of hoe je bij het maken van een compositie inhoud betrekt. Enzovoorts.
Presentatie: Compositie 2.0
Als fotograaf sta je natuurlijk stil bij je composities, maar misschien moeten we eens stilstaan bij dat stilstaan. De manier waarop we het over composities hebben is klakkeloos nageaapt van schilders. Die bouwen beeld op uit vormen. Maar de meeste fotografen bouwen geen beeld op. Die beginnen niet met een leeg canvas, maar een volle zoeker. Wat dan te doen? Tijdens deze presentatie weeg ik wat uit de traditionele compositieleer wel en niet voor fotografen werkt. Bovendien leg ik het alternatief uit dat zonder hardop te denken door veel fotografen wordt gebruikt.
Wil je hier dieper induiken? Kijk dan eens naar de cursus compositie 2.0. Kijk onder het kopje Welkom bij mij thuis
Presentatie: Conceptueel werken, series maken
Waar de fotografiestudent leert volgens een concept een serie te maken gaat de vrijetijdsfotograaf zonder plan jagen op een foto. Wat levert planmatig werken je op? En het maken van een serie? Wat zijn goede plannen en goede series? En wanneer is het beter plannen juist te laten varen? Aan de hand van veel voorbeelden geef ik antwoorden op deze vragen.
Presentatie: Vorm en inhoud
Het is al heel lang een heet hangijzer in de fotografie: vorm of inhoud? Vormfotografie wordt als nietszeggend weggezet en inhoudelijk werk als lelijk. Dat is erg kort door de bocht. In veel goede fotografie is er een functioneel samenspel tussen deze twee. In deze presentatie leg ik bijvoorbeeld uit hoe je vorm gebruikt om de inhoud te versterken. Maar ook dat vorm soms de inhoud kan worden en dat sommige fotografen voor de vorm inhoudelijk zijn.
Presentatie: Praten over foto’s
Is het je opgevallen dat filmbezoekers een pauze lang over de film kunnen praten, maar fotokijkers op internetfora vaak niet ver komen dan: mooi, ga zo door? Zelfs topfotografen staan soms te klungelen met woorden bij een foto, en vervallen uit nood in het bekende riedeltje over techniek, kader en compositie. Tijdens deze presentatie/workshop leg ik uit hoe dat is gekomen en wat we je er aan kunt doen.
Presentatie: Origineel?
We weten allemaal wat dit woord betekent, en toch is het zinvol er eens goed bij stil te staan. Zo zitten we niet op alle vormen van originaliteit te wachten, en is god zij dank geen enkele foto honderd procent origineel. Wat is de functie van de tegenpool, het cliché in de fotografie? Zijn wij de vanzelfsprekende auteur van onze foto’s of kunnen het er meer zijn, zonder dat we het beseffen?
Presentatie: Een eigen stijl
Het klinkt zo kunstmatig, en er zijn inderdaad fotografen waarvoor stijl niet meer dan het toepassen van trucjes is. Tijdens deze lezing/workshop leg ik uit dat je een stijl ontwikkelt zonder het in de gaten te hebben. Een stijl die je vervolgens kunt aanscherpen met zelfonderzoek waartoe je aanwijzingen krijgt. Ik vertel ook over de andere kant van een stijl; hoe het je foto’s kan verduidelijken en jou als fotograaf voor de kijker zichtbaar maakt.